Cititi asemenea:

Istoria si &icircntemeierea bisericii noastre

Prima atestare de organizare a comunit&atildetii rom&acircno-americane din zona Philadelphia apare in 1906 odatã cu fondarea societ&atildetii de binefacere “B&atilden&atildetiana” de c&atildetre emigranti din provincia Banat, sud-estul rom&acircniei. Cei mai multi din acesti primi emigranti s-au stabilit &icircn cartierul Northern Liberties &icircntre str&atildezile Spring Garden cu Poplar si Second & Fifth Streets. Deoarece comunitatea nu avea local pentru bisericã, membrii se adunau &icircn hala socialã pentru a c&acircnta imnuri. Ocazional se tineau slujbe de c&atildetre clerici rom&acircni &icircn vizit&atilde.

Dupã oficierea slujbei de Rusalii &icircn 13 iunie 1913, o adunare compusã din 23 de membrii ai societ&atildetii au hot&atilder&acirct sã declare publicã &icircnfiintarea parohiei rom&acircne ortodoxe numitã Biserica Ortodoxã Rom&acircna Pogor&acircrea Duhului Sf&acircnt. Serviciile religioase au continuat &icircn hala socialã p&acircnã &icircn 1919, c&acircnd Dioceza Episcopalã Protestantã a oferit congregatiei rom&acircne ortodoxe folosirea gratuitã a spatiului din spate al Bisericii Episcopale St. John pe American cu Brown st. chiar &icircn centrul coloniei rom&acircnesti. &Icircn anul 1923 Dioceza Episcopalã a donat congregatiei rom&acircnesti &icircntreg spatiul, incluz&acircnd cl&atildedirea bisericii, proiectatã de renumitul arhitect din Philadelphia William Strickland &icircn 1815.

&Icircn primii 16 ani ai existentei sale, Biserica Ortodoxã Rom&acircna Pogor&acircrea Duhului Sf&acircnt a fost slujitã de nu mai putin de nouã preoti. &Icircn 1929 congregatia si-a &icircnt&acircmpinat pe primul preot permanent, Pr. John Popovici (1890-1973). Acest prim preot rom&acircn a servit comunitatea timp de aproape 40 de ani p&acircnã la pensionarea sa &icircn 1968.

&Icircn 1965 s-a hot&atilder&acirct str&atildemutarea parohiei &icircn suburbia Philadelphiei, Elkins Park, &icircn Montgomery county. Acolo enoriasii au cump&atilderat si transformat o bisericã presbiterianã &icircn stil gotic &icircmpreunã cu casa parohialã, teren, si cl&atildedirea aferentã bisercii. Biserica a fost renovatã dupã cerintele ortodoxe si sfintitã la 26 septembrie 1965 de c&atildetre Archiepiscopul Valerian Trifa.

Dupã p&atildestorirea &icircndelungatã a Pr. Popovici au urmat Pr. Peter Lipovan (l968-1975), Pr. Mircea Marinescu (l975-1997), si Pr. Eugen Vasilescu (l997-2000).

&Icircn prezent preotul paroh este Pr. Adrian Grigoras. Parohia este membrã a Episcopatului Rom&acircn Ortodox din America, cu sediul &icircn Jackson, Michigan, si condusã de Prea Sfintia Sa Archiepiscopul Nathaniel Popp.

Congregatia num&atilderã 107 membrii, multi dintre ei din familii la a doua p&acircnã la a patra generatie de rom&acircni-americani. Majoritatea este &icircnsã formatã din emigranti recenti din toate regiunile Rom&acircniei. Serviciul religios se tine &icircn fiecare duminicã &icircncep&acircnd de la ora 9:30, vineri seara de la 7:00 &icircn timpul verii si iarna la 6:00 p.m &icircn rom&acircnã si englez&atilde. Diferite activit&atildeti culturale precum baluri, agape, spectacole muzicale si de teatru au loc &icircn tot cursul anului. Un muzeu de cultura rom&acircno-americanã, organizat si sponsorizat de societatea B&atilden&atildetiana este deschis pentru public cu programare.

Top